Dj Blue Ro `s Blog

Picturile vii din Australia! Au o vechime de 40.000 de ani

O echipa de cercetatori a Universitatii Queensland, Australia, a descoperit o serie de picturi rupestre vechi de 40.000 de ani, care si-au pastrat culorile initiale. Cum? Se pare ca aceste opere de arta sunt vii!

picturile Bradshaw

In timp ce majoritatea picturilor pe stanca isi pierd culoarea de-a lungul anilor, cele descoperite in vestul Australiei au ramas intacte si dupa 40.000 de ani.

Dupa o analiza atenta, biologul Jack Pettigrew, cel care le-a descoperit si le-a numit picturile Bradshaw, a gasit si explicatia.

Se pare ca totul se datoreaza fenomenului “pigmentilor vii”, care se manifesta prin faptul ca vopseaua originala a fost inlocuita de bacterii si ciuperci care s-au tot regenerat de-a lungul timpului si au mentinut culorile existente la inceput, chiar daca vopseaua initala s-a sters.

picturile Bradshaw picturile Bradshaw

Pigmentii vii reprezinta practic o metafora ce se refera la faptul ca pigmentii originali din vopsea au fost inlocuiti cu microorganisme pigmentate”, a declarat biologul.

Generatiile de fungi au dainuit canibalizandu-si predecesorii, iar acest lucru indica faptul ca vopseaua initiala aplicata de aborigeni a avut in continut spori de ciuperci, astfel ca ciupercile aflate acum pe stanci sunt descendenti directi.

Exista posibilitatea si ca vopseaua initiala sa fi continut nutrienti care au favorizat o relatie mutuala intre ciupercile negre si bacteriile rosii care apar adesea alaturate in aceste picturi. Ciupercile furnizeaza apa bacteriilor care in schimb le furnizeaza carbohidrati.

Picturile rupestre din Australia sunt printre cele mai vechi opere de arta din lume.

Reclame

Decembrie 29, 2010 - Posted by | Uncategorized | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: